Köp skogMin skog
Om ossBlogg
Granen - viktig värd för över 1 000 arter!
July 6th, 2022

Granen - viktig värd för över 1 000 arter!

Skogsnejds skogsskola - Gran

Välkommen till den första delen av Skogsnejds skogsskola där granen är först ut. Granen (Picea abies) kom sent till Sverige jämfört med andra trädsorter men är idag vårt vanligaste träd, 40% av Sveriges levande träd. Granen utvecklas bäst på näringsrik mark och blir upp mot 200 - 300 år gammal. I skogsbruket avverkas granen vid 75 - 150 års ålder.

Virket från den sågade granen har en mångsidig användning, främst som råvara till pappersmassa, konstruktions- och byggnadsvirke.

Granen är den svenska växt som är livsmiljö för flest andra arter. Granen är en viktig värd för ca 1 100 arter. Bland gästerna i granen finns svampar, lavar och skalbaggar.

Men det finns även risker med granen inom skogsbruket. Granbarkborre har nog många hört talas om, denna insekt kan orsaka stora skador i skogsbestånd. Skogsbränder är ödesdigra för det tunnbarkiga trädet och det blåser lätt omkull då rotsystemet är ytligt.

Men för att avsluta skogsskolan mer positivt! Visste du att vi har världens “äldsta” träd i Sverige? På Fulufjället växer en klon av en gran - Old Tjikko - som har växt på samma ställe i 9 550 år. Det är världens äldsta nu kända trädklon!

Köp skogMin skog