Min skog
Om oss
Det eftertraktade sega och rödbruna virke från rönnen
November 9th, 2022

Det eftertraktade sega och rödbruna virke från rönnen

Skogsnejds skogsskola - Rönn

I dagens skogsskola berättar vi om ett mer sällsynt träd i Sverige: rönnen. Bara 0,2% av Sveriges träd är just rönn.

Idag finns en stor efterfrågan från finsnickare och slöjdare för att bearbeta rönnens sega, rödbruna virke. Det används idag för tillverkning av räfspinnar, visselpipor och yxskaft.

Rönnen är ett litet träd jämfört med andra trädslag som avverkas, den blir endast 10 - 15 meter hög och sällan äldre än 100 år. Trädet förekommer i princip på alla marktyper med ett djupt gående rotsystem och är därför stormfast. En av anledningarna till att rönnen sällan blir större än så stavas älg. Rönnen har i en studie visat sig vara favoriten vintertid tillsammans med asp, ek och sälg.

Rönnens bark är grå och slät och på hösten blir bladen röda. På försommaren blommar rönnen med vita blommor som sitter i klasar. Rönnbären är egentligen inte bär, say what! Utan de är små äppelfrukter, som efter de har mognat under hösten ofta hänger kvar in i vintern som ni kanske har sett. Om ni har sett rönn växa på ruiner eller grenklykor på stora träd beror det på att fåglar sprider fröna.

För att få ut det mesta av rönnen bör den skyddas från vilt genom att hägna in området. Kan rönnen anläggas enligt best practice bör det göras i ett blandbestånd med andra trädsorter. Två röjningar rekommenderas innan träden är redo för slutavverkning efter ca 30–40 år.

Min skog